Norge må satse på det vi vet fungerer!
- Helene Abusdal
- 16. mars
- 3 min lesing
Oppdatert: 17. mars
Energigass Norge med utfordring til Jens Stoltenberg.
Regjeringen og Jens Stoltenberg blir rådet til å skrote havvindssatsningen, batterisatsingen og CO2 kompensasjonsordningen. Energigass Norge anbefaler i stedet en stor satsing på biogassproduksjon.

Da den rene Ap-regjeringen ble etablert i februar var den tydelig på at den vil øke ambisjonene for klimakutt kraftig frem mot 2030, fra dagens mål om kutt på 55 % i 2030 til nytt ambisiøst mål om kutt opp mot 80 %. Dette er svært høye ambisjoner som skal innfris i løpet av veldig få år.
Det passet derfor dårlig at finansministerens rådgivende utvalg for finanspolitiske analyser 6. februar presenterte en analyse som gir regjeringen og statsråd Stoltenberg et klart råd om å sette den enorme havvindsatsingen på pause fordi den aldri vil bli lønnsom. Utvalget anbefalte også rett og slett å skrote batterifabrikksatsingen, og i tillegg legge bort CO2-kompensasjonsordningen. Under den ordningen skal staten frem til 2030 tilbakebetale opptil 70 milliarder kroner av innbetalte CO2-avgifter fra kvotepliktige bedrifter. Fra før vet vi at det er flertall i Stortinget for stanse prosjektet om å elektrifisere Melkøya i Finnmark, og selv om Regjeringen mener det vil være i strid med loven å stanse prosjektet er ikke siste ord sagt. Ei heller om de enorme CCS (karbonfangst og lagring) prosjektene som har vært planlagt i årevis.

Stortinget vedtok før jul at Enova i større grad skal støtte moden teknologi og tiltak i modne markeder for å sørge for raskere bytte til nullutslippsløsninger. Etter Energigass Norges syn et fornuftig vedtak som bør medføre mer satsing på gjennomførbare prosjekter som faktisk gir resultater i stedet eksperimentering. Vi er glade for at Enova med dette skal prioritere tiltak som gir reelle kutt nå – i stedet for mulig kutt om 5 eller 10 år.
I denne forbindelse er det viktig for Energigass Norge å peke på at det i Norge i fjor ble det produsert biogass tilsvarende ca. 0,8 TWh. Potensialet i Norge er imidlertid mangedobbelt – kanskje opp mot 10-15 TWh. Vi ser at produksjonen av biogass er sterkt økende også i Europa – faktisk tilsvarende hele den norske eksporten av naturgass! Mange hevder at biogass ikke er lønnsomt, men tidligere i vinter kom altså nyheten om at 10 % av biogassen som tilføres det danske naturgass nettverket var produsert uten statlig støtte. Det viser at i fremtiden – og med de rette incentiver nå, kan biogass bli både et subsidiefritt og klimanøytralt alternativ.
Biogassproduksjon løser også et voksende og erkjent avfallsproblem i samfunnet ved at råstoffet i produksjonen er ulike biologiske substrater. Under visse forutsetninger – basert på råstoffet – er biogass ikke bare CO2-nøytral, men faktisk CO2-negativ ved at biogass produsert med den beste råvaren kugjødsel trekker CO2 ut av nasjonale CO2-regnskaper. Dette i motsetning til elektrisitet og hydrogen som ikke er klimanøytrale, og derfor ikke kan komme under null! Dette poenget fortjener større oppmerksomhet enn tilfellet er i dag.
Biogass er en kjent og moden teknologi. Den er tilgjengelig nå og den reduserer utslippene fra dag én. Prisen for de svære kuttene som er mulig ved økt bruk av biogass er relativt sett lav. Energigass Norges medlemsbedrifter bygger fyllestasjoner i høyt tempo samtidig som både industrien og maritim sektor etterspør biogass. Det vi trenger er stabile rammebetingelser og en solid satsning på økt produksjon i Norge i tillegg til å få plass instrumentene i EUs fornybardirektiv og kvotehandelssystem som sikrer at vi også kan importere biogass som supplement til den vi produserer selv, noe som vil bidra til forutsigbarhet og økt satsing på biogassbruk og produksjon i Norge.
Når finansminister Jens Stoltenberg nå er anbefalt å skrote rådyre og eksperimentelle klimaprosjekter, burde han og Regjeringen snu seg rundt og igangsatte et «biogassgigaprosjekt» på kjent og moden teknologi, slik Stortinget vedtok før jul. Biogass er kanskje ikke det mest spennende å drive med for verken Stoltenberg eller andre klimaambisiøse statsråder. Men; det fungerer og er det en erfaring Jens Stoltenberg burde ha med seg fra sine mange år i NATO så er det at det er bedre å satse på trygge og sikre som en vet fungerer nå – i stedet for å vente på nymotens eksperimenter som kanskje vil virke en eller annen gang inn i fremtiden.
Oppfordringen fra Energigass Norge til regjeringen er krystallklar; Øk produksjonen av biogass i Norge – la oss få anledning til å kutte utslipp nå!
Stoltenberg leder arbeidet med Statsbudsjettet for 2026. Det bør inneholde en kraftig satsning på økt produksjon av biogass, mener EGN.
