top of page

Forbud mot bruk av fossile brensler til fyring: Regjeringen må vurdere andre og mer treffsikre virkemidler enn forbud

  • Forfatterens bilde: Helene Abusdal
    Helene Abusdal
  • 19. mars
  • 2 min lesing

Myndighetene må vurdere mer positive virkemidler, som for eksempel innfasing av biogass i stedet for forbund, mener Energigass Norge. Illustrasjonsbildet er fra Frevar KF sitt anlegg på Øra i Fredrikstad.
Myndighetene må vurdere mer positive virkemidler, som for eksempel innfasing av biogass i stedet for forbund, mener Energigass Norge. Illustrasjonsbildet er fra Frevar KF sitt anlegg på Øra i Fredrikstad.


Energigass Norge var krystallklare i sitt høringssvar til Miljødirektoratets høring om forslag til forskrift mot bruk av fossile brensler til indirekte fyring i industriene fra 2030.

 

Tidligere i vinter leverte Energigass Norge høringssvaret til Miljødirektoratets høring om forslag til forskrift mot bruk av fossile brensler i industrien fra 2023. Foreningen mener det bør vurderes andre, mindre inngripende og mer treffsikre virkemidler for å stimulere omstilling av ikke-kvotepliktig industri. Vi mener en forskrift, som trer i kraft nå, om et forbud mot bruk av fossile brensler i industrien i 2030, skaper utfordrende og unødvendige forsyningsproblemer for industribedrifter og andre brukere. 

 

Hvis intensjonen er å fase ut bruk av fossile brensler, herunder fossil gass, til indirekte fyring, mener foreningen at det finnes mer hensiktsmessige virkemidler. Incentiver for konvertering til fossilfritt gjennom en gradvis innføring av biogass, herunder også importert biogass i all den tid norsk produksjon ikke er tilstrekkelig, er en åpenbar mulighet. Det vil både gi forsyningssikkerhet og sørge for en raskere omstilling i industrien samtidig som det vil stimulere oppbygging av en ny fornybar næring i landet. 

 

Andre muligheter er økonomiske incentiver, risikoavlastning eller forskriftskrav som pålegger industrien å utføre en energikartlegging, inkl. tiltak for energieffektivisering og innfasing av utslippsfrie brensler, uten at det samtidig innføres et forbud for fossile brensler fra 2030.

 

Energigass Norge presiserer i høringssvaret at foreningens medlemsbedrifter allerede har gjennomført en stor omstilling mot bruk av elektrisitet. For mange bedrifter er situasjonen at det ikke er tilstrekkelig strøm/nettkapasitet i området, at bedriften har en forbruksprofil med effekt-topper som gjør det meget kostbart å brukes strøm, samt at det ikke er ønskelig å ha slike kunder på nettet

 

Kostnaden knyttet til omstilling av ny energibærer er for mange bedrifter for til at dette lønner seg bedriftsøkonomisk og nedlegging eller utflagging fremstår dermed som eneste mulighet.


Konsekvensene av å innføre et forbud vil da treffe de industribedriftene som i dag ikke har mulighet til å omstille til en ny energibærer. Disse bedriftene er typisk små og mellomstore bedrifter innen landbruk/gartnerier og annen industri – som i dag ikke har andre realistiske alternativer. Ved å heller fokusere på incentiver for innfasing av grønne brensler istedenfor et forbud vil bedriftene ha mulighet til å omstille og å kunne fortsette sin virksomhet i Norge.

 

Det er også slik at gassbrukerne allerede betaler CO2-avgifter, og leveransene av gass til industrien og til oppvarming vil også bli omfattet av den nye kvoteordningen ETS2. Dersom målet er omstilling og ikke industrinedleggelse, bør et forbud legges bort som politisk virkemiddel.

 

Du kan lese hele EGNs høringsuttalelse her:





:



 
 

Energigass.no er organ og talerør for Energigass Norge (EGN). Dets formål er å markedsføre foreningens visjon og synspunkter. Ansvarlig redaktør er direktør Geir A. Mo.

EGN er ikke medlem i noen av pressens foreninger. Alt publisert materiale tilhører Energigass Norge og kan ikke gjengis uten kildehenvisning.

EGN-logo_negativ
  • LinkedIn

c/o Ecount Haugesund AS

Norevegen 7, 5542 KARMSUND

Org. nr 993 443 867

Tlf. 459 02 500

© 2025 by EGN.

Design by Druen Design

bottom of page