Norsk Gassnett og Molgas Energy satser på biogass
- Helene Abusdal
- 9. apr.
- 3 min lesing
Et samarbeid mellom Norsk Gassnett og Molgas Energy viser hvordan industrien kan redusere utslipp – som verken går utover økonomien til folk flest eller krever tilpasninger i eksisterende systemer.
Norge har ambisiøse klimamål, og planlegger å innføre et forbud mot bruk av fossile brensler til indirekte fyring i industrien fra 1. januar 2030. Det kan sette industrien overfor utfordringer som teknologisk omstilling, kostnadsøkninger og krav til innovasjon.
– Hvis vi ikke får nok tid til å tilpasse oss, risikerer vi energimangel og store økonomiske belastninger for både industrien og husholdningene
– Hvis vi ikke får nok tid til å tilpasse oss, risikerer vi energimangel og store økonomiske belastninger for både industrien og husholdningene, sier Svein Simonsen, daglig leder i Norsk Gassnett.

Derfor satser Norsk Gassnett og Molgas Energy på en løsning som kombinerer biogass og naturgass. Det gjør det enklere å redusere fossile utslipp – uten behov for endringer i eksisterende systemer. Ved å utnytte eksisterende infrastruktur kan fossile utslipp reduseres uten store investeringer eller tekniske tilpasninger. Dette er et viktig element i fornybar tenkning, da det gjør overgangen mer kostnadseffektiv og praktisk gjennomførbar.
– Denne løsningen viser at vi kan finne en balansert vei til nullutslipp. Den gir folk og næringslivet mulighet til å redusere utslipp på en praktisk og økonomisk overkommelig måte, sier Simonsen.
For å lykkes med denne tilnærmingen, er det imidlertid avgjørende at produksjonen av biogass øker betydelig.
– Produksjonen i dag er langt fra tilstrekkelig til å dekke behovet. Vi må styrke infrastrukturen og øke produksjonskapasiteten for å møte etterspørselen, ellers risikerer vi flaskehalser, understreker den daglige lederen.
Myndighetenes rolle i det grønne skiftet
Norsk Gassnett og Molgas Energy peker på hvor avgjørende myndighetenes støtte har vært for biogassens utvikling i andre sektorer, som transport. Dette har gitt verdifulle insentiver for å fremme omstilling. For oppvarming er det imidlertid ingen nedfelt juridisk hjemmel som sikrer avgiftsfritak for gassblandinger med biogass.
– Dette prosjektet er vårt forsøk på å vise at slike løsninger kan fungere. Samtidig tar vi en økonomisk risiko ved å tilby dette, fordi foreløpig finnes det ingen klare retningslinjer for avgiftsfritak i vår bransje. Derfor håper vi på å inspirere myndighetene til å etablere tydeligere rammeverk for grønnere alternativer i oppvarmingssektoren, sier Halvar Rommetvedt, direktør for industri i Molgas Energy.
– Prisen må være på et nivå der forbrukere har råd, og faktisk kan ta det i bruk. Vi må få ned pristerskelen for at flere kan velge denne løsningen, fortsetter han.
Veien videre
For både Norsk Gassnett og Molgas Energy handler dette prosjektet om mer enn å bare redusere utslipp. Det er et konkret eksempel på hvordan samarbeid og innovative løsninger kan bidra til en smidigere overgang til nullutslippssamfunnet.
Løsningen viser hvordan politikk, teknologi og samarbeid kan spille sammen for å nå mål om nullutslipp. Norsk Gassnett og Molgas Energy håper at prosjektet kan inspirere både andre aktører og myndighetene til å satse videre på lignende løsninger.
– Dette er vårt bidrag til å vise at det grønne skiftet ikke bare er nødvendig, men også mulig. Vi ser frem til å fortsette arbeidet med å utvikle løsninger som gjør det enklere og mer tilgjengelig for alle å ta del i en bærekraftig fremtid, avslutter Simonsen i Norsk Gassnett.
Fakta om biogass
Biogass er en gassblanding som hovedsakelig består av metan (CH₄) og karbondioksid (CO₂). Den dannes ved anaerob (oksygenfri) nedbryting av organisk materiale som døde plantedeler, matavfall eller husdyrgjødsel.
Biogass produseres naturlig i miljøer uten oksygen, som myrer og sumpområder (kalt sumpgass), søppelfyllinger (deponigass) og gjødselkjellere (gjødselgass). Industrielt produseres biogass i reaktorer ved behandling av kloakkslam, husdyrgjødsel og vått, organisk avfall.
Biogass kan benyttes på samme måte som naturgass, blant annet til produksjon av varme og elektrisk kraft, eller som drivstoff for kjøretøy.
Bruk av biogass bidrar til reduksjon av klimagassutslipp ved å erstatte fossile brensler. Produksjonen utnytter avfall og omdanner det til energi, noe som fremmer sirkulær økonomi og reduserer mengden avfall som ellers ville blitt deponert.