top of page

Unisont ja til biogass!

  • Forfatterens bilde: Helene Abusdal
    Helene Abusdal
  • 11. apr.
  • 4 min lesing

Det manglet ikke på enighet når Energigass Norge og Biogass Norge samlet sentrale politikere og stakeholders til Frokostmøte på Hotel Bristol torsdag 10. april. Spørsmål er om enigheten fører til mer handling og økt produksjon av biogass?


Frokostmøte på Hotel Bristol i regi av Energigass Norge og Biogass Norge.
Frokostmøte på Hotel Bristol i regi av Energigass Norge og Biogass Norge.

Frokostmøtet som de to organisasjonene inviterte til, hadde som overskrift «Grønn verdiskapning – biogass er svaret!». Salen var rimelig full og engasjementet stort under kaffen. Møtet ble innledet av daglig leder Pia Farstad von Hall i Biogass Norge og direktør Geir A. Mo i Energigass Norge. De to startet med et overblikk over bransjen, som i dag faktisk sysselsetter nesten 1500 årsverk! Potensialet for produksjon av biogass er stort både i Norge og i Europa som sådan. I Norge snakker en om opp mot 20 TWh, mot en produksjon i fjor på ca. 0,8 TWh. I Europa er beregningene at potensialet er opp mot størrelsen på den samlende norske naturgasseksporten. 

Espen Tonning Otterlei er administrerende direktør i Lyse Bio
Espen Tonning Otterlei er administrerende direktør i Lyse Bio

Biogass er som det berømte Kinderegget

Biogass er et slags «Kinderegg», som direktøren for Lyse Bio, Espen Tonning Otterlei formulerte det i sitt innlegg. Biogass løser et stort avfallsproblem ved at de lager biorest som brukes i landbruket.  Den produseres av bl.a. husdyrmøkk som ikke kan spres på jordene lenger, den brukes som utslippsfritt drivstoff på kjøretøyer – og den bidrar altså til å kutte CO2. Og den lages ikke bare av husdyrmøkk, men også av kloakkslam etter mennesker, matavfall, fiskeslam og en hel masse annet som ellers utgjør et avfallsproblem. 


Styreleder i Energigass Norge, Kenneth Olsen fra Gasum, var i sitt innlegg tydelig på at vi trenger flere fyllestasjoner. Han roste selskapene som tar ansvar for å bygge infrastruktur i form av fyllestasjoner. Han understreket også at ingen i disse verdikjedene iverksetter tiltak uten å tjene penger. Det er derfor avgjørende viktig at det kommer på plass forutsigbare rammebetingelser som varer over år, slik at investerende selskaper får trygghet for sine investeringer. 


Kenneth Olsen er styreleder i Energigass Norge og leder Gasums virksomhet i Norge
Kenneth Olsen er styreleder i Energigass Norge og leder Gasums virksomhet i Norge

Olsen viste også til at Norge skal redusere sine utslipp kraftig de neste årene. I Klimameldingen, som også ble lagt frem torsdag, kommer det frem at Regjeringen øker ambisjonen om CO 2 kutt opp mot 75 % innen 2035 både med store kutt i Norge og ved kjøp av kvoter i utlandet. – Dersom vi skal greie å oppfylle disse ambisjonene må vi ta alle grønne drivlinjer i bruk, herunder også en kraftig satsning på biogass, sa han.  Han var like tydelig på biogass er bedre enn nullutslipp, noe han mente politikeren ikke var tilstrekkelig klar over. – Legger en EUs referanse standard, den såkalte CI indeksen (Carbon Intensity) til grunn er faktisk biogass bedre enn den strømmen du får ut av kontakten i veggen sa han. 


 


Tabell fra Olsens presentasjon som viser CI indeksen for ulike typer drivstoff.
Tabell fra Olsens presentasjon som viser CI indeksen for ulike typer drivstoff.

Avslutningsvis understreket Olsen at Biogass er en velprøvd teknologi som fungerer driftssikkert. Det er et stort utvalg av kjøretøy til en rimelig kostnad i forhold til en tradisjonell fossil lastebil. Biogassen kutter utslipp i dag – og er i tillegg grønn sirkulærøkonomi i praksis. – Avfall er en verdifull og evigvarende ressurs sa han. 


Biogass må inkluderes i nullutslipp!

Politikerpanelet, bestående av Rasmus Hansson, MDG, Ola Elvestuen, V, Marius Nilsen, FrP og Lisa Marie Ness Klungland var alle tydelig på at økt bruk av biogass bør være en del av landets strategi for å få ned utslippene. Den som var mest forbeholden var faktisk Nilsen fra FrP, som generelt sett var skeptisk til å målsette noen tiltak for å få ned utslippene. Moderator Ingelin Noresjø fra Grønt Landtransport forsøkte å borre litt i årsakene til FrPs skepsis til å være tydelig på dette området, da partiet jo er for en sirkulærøkonomi, som biogass er en viktig del av. 


Fra venstre:Lisa Marie Ness Klungland, Sp, Marius A. Nilsen, FrP, Ola Elvestuen, V og Rasmus Hansen, MDG. 


Bransjen har, med noen nyanser, vært svært positive til Senterpartiets nylig fremlagt representantforslag om en større satsing på norsk produksjon av biogass, noe også politikerpanelet var. Med et mulig unntak for FrP var samtlige partier positive til forslaget. Ikke rart kanskje, da flere av partiene hevdet og ha fremmet tilsvarende forslag tidligere. 


Tydeligst var kanskje Ola Elvestuen, som har arbeidet for økt bruk av biogass de siste 20 årene. Han mente at den største utfordringen er at biogassen ikke er regnet som nullutslipp. – Det må dessverre alltid sies «nullutslipp og biogass», mens biogassen definitivt burde være i samme kategori som annen nullutslipp. 


For mye politisk enighet?

von Hall og Mo avsluttet møtet med å oppsummere at det er vanskelig å finne politikere som er uenige i at vi bør ha en sterk økning i bruken av biogass. Det som bransjen mangler er tilstrekkelig politisk handlekraft som gir forutsigbare incentiver og virkemidler.  – Det blir for lite handling sa de to og så frem til Klimameldingen med håp om at den skal være tydelig nok!

Mo understreket hvor viktig bompengefritaket er som driver for lastebileiernes investeringer i biogasskjøretøy. – Det er derfor svært synd og feil politikk at Stortinget vedtok at dette fritaket er avhengig av at lokale bompengeselskaper og fylkeskommunene vedtar det.  


Direktør i Energigass Norge, Geir A. Mo og daglig leder Pia von Hall i Biogass Norge arrangerte frokostmøtet og arbeider daglig for å få rammebetingelser som gir økt produksjon og bruk av biogass i Norge. 
Direktør i Energigass Norge, Geir A. Mo og daglig leder Pia von Hall i Biogass Norge arrangerte frokostmøtet og arbeider daglig for å få rammebetingelser som gir økt produksjon og bruk av biogass i Norge. 

– Disse selskapene mangler penger, og fritak sitter derfor langt inne. Det er derfor alt for mange selskaper som ikke har vedtatt fritak, sa han og viste spesielt til Hardangerbroa der taksten for tunge kjøretøyer er i overkant av 800,- kr tur /retur. Marginene i denne bransjen er ikke store, og en tusenlapp i sparte kostnader kan utgjøre fortjenesten på en tur/retur Bergen.  Heller ikke bompengeringen i Bergen, landets nest største by, har vært villig til å gi fritak for biogass-lastebiler. Argumentet er også her penger, noe som setter hele klimapolitikken i vanry.


– Det eneste argumentet som burde brukes er CO2 kutt – som jo her hensikten med hele bomringen, avslutter Geir A. Mo. 



Alle bilder: Energigass Norge

Energigass.no er organ og talerør for Energigass Norge (EGN). Dets formål er å markedsføre foreningens visjon og synspunkter. Ansvarlig redaktør er direktør Geir A. Mo.

EGN er ikke medlem i noen av pressens foreninger. Alt publisert materiale tilhører Energigass Norge og kan ikke gjengis uten kildehenvisning.

EGN-logo_negativ
  • LinkedIn

c/o Ecount Haugesund AS

Norevegen 7, 5542 KARMSUND

Org. nr 993 443 867

Tlf. 459 02 500

© 2025 by EGN.

Design by Druen Design

bottom of page