Gasum åpnet biogassfyllestasjon i Trondheim

Publisert:
Mandag 8. november var det snorklipping og offisiell åpning av Gasum sin nye fyllestasjon for biogass i Trondheim.

Gasum har åpnet sin første fyllestasjon for biogass i Trondheim. Stasjonen blir en del av Gasum sitt nordiske nettverk av fyllestasjoner for tunge kjøretøy og skal levere både flytende og komprimert gass. Prosjektet er et samarbeid mellom Gasum og Coop, og legger til rette for at flere transportører i området kan redusere utslippene sine ved å gå over på biogass.

Fyllestasjonen har vært i drift siden i sommer, men mandag 8. november var det klart for snorklipping og litt fortjent feiring. Selve snorklippingen ble gjennomført av Trondheims ordfører Rita Ottervik, NLF-sjef Geir A. Mo, Coops administrerende direktør Geir Inge Stokke og visepresident i Gasum Traffic, Jukka Metsala.

 Åpning og høytidelig snorklipping. Fra venstre; Jogeir Munkeby, Rita Ottervik, Geir A. Mo, Geir Inge Stokke, Jukka Metsala og John Melby.

Stor interesse fra bransjen

Som en del av samarbeidet mellom Gasum og Coop vil stasjonen bli brukt til å levere fornybar biogass til Coops transportpartnere. Men stasjonen er åpen for alle logistikkaktører som ønsker å fylle biogass i Trondheim, og under åpningen deltok representanter fra blant annet Coop, Asko, Rema, Posten, Tine og DB Schenker. Det var også representanter fra de som produserer og selger biogasskjøretøy; Scania, Volvo og Iveco.

Utslippskutt med biogass

Transportselskapene spiller også en viktig rolle i å nå de nasjonale klimamålene. Norge har satt et mål om å redusere utslippene med minst 50 prosent innen 2030. Hvis så lite som en femtedel av tungtransportmarkedet bytter fra tradisjonelle drivstoff til biogass, er det mulig å oppnå en reduksjon i karbonutslippene på 70 prosent, ifølge Gasum.

Biogassen som selges er lokalprodusert i Trøndelag av verdens største fabrikk for flytende biogass, Biokraft. Råvaren som brukes for å produsere biogass hos Biokraft er i all hovedsak av fiskeslo, husdyrgjødsel og industriavløp fra Norske Skog.