Fra lanseringen av biogjødselmodulen i Biogassnormen hos Landbruksdirektoratet 15. september. Fra venstre Arne Haar – Norsk Vann, Nancy Strand – Avfall Norge, Torkil Dyb Remøy – Miljødirektoratet, Irina Isakova – Carbon Limits, Jens Måge – Avfall Norge, Kaja Killingland – Landbruksdirektoratet, Johanne Sæther Houge – Norges Bondelag, Kaja Voss – Carbon Limits.
Gjør viktig ordning mer komplett
Den nye modulen for biogjødsel ble lansert på et seminar hos Landbruksdirektoratet tirsdag 15. september. Biogassnormen ble startet som et prosjekt i 2017 der en kartla bærekraft for biogass produsert ved seks anlegg i Norge. Fra dette prosjektet ble det utviklet en metode som la grunnlaget for å etablere den såkalte Biogassnormen som kan brukes av produsenter av biogass – og nå biogjødsel, til å måle klimanytten fra anlegget. Det er bioresten som kan utnyttes til gjødsel eller andre produkter. Bioresten er den delen av det organiske råstoffet for biogass som blir igjen når biogassen er produsert.
– Avfall er bare et skritt på veien til å skape nye ressurser og ny verdiskaping. Fremover skal vi stoppe verdilekkasjene og utnytte ressursene til å lage nye produkter. Og dette skal industrialiseres, sa Nancy Strand, nå seniorrådgiver og tidligere direktør for Avfall Norge, på lanseringen hos Landbruksdirektoratet.
Mer kunnskap
– Bondelaget heier på Biogassnormen, men ønsker oss mer verdiskaping enn at bonden bare skal ta imot biogjødsel. Derfor ser vi et behov for økt koordinering og mer kunnskap når det gjelder landbrukets bruk av biogjødsel, sa Johanne Sæther Houge, fra Norges Bondelag.
– Håndtering av bioresten har generelt vært en utgiftspost for biogassanleggene, med liten betalingsvilje i markedet. Utfordringen er å få på plass riktig kvalitet. Det er derfor viktig at kvalitene og effektene blir dokumentert, sa Torkil Dyb Remøy fra Miljødirektoratet.
Kaja Voss fra Carbon Limits som har utviklet Biogassnormen, og nå også den nye biogjødselmodulen, presenterte innholdet i dokumentasjonsverktøyet.
– I denne nye modulen ser vi på hva som ville skjedd med råstoffet for biogassproduksjonen hvis det ikke var blitt utnyttet til biogass, og hva er det som bruken av biogjødsel fortrenger? Klimanytten er forskjellen på bruken som biogjødsel og annen bruk. For at sammenligningen skal bli lik for alle anleggene, har vi laget standardiserte referanser.
Fast eierskap
Biogassnormen er utviklet med økonomisk støtte fra MIljødirektoratet, Landbruksdirektoratet. Avfall Norge, Norsk Vann, Norges Bondelag, Energigass Norge og flere biogassprodusenter. Fra å være drevet som et prosjekt vil en nå etablere et fast eierskap der Avfall Norge, Norsk Vann og Energigass Norge er utfordret til å gå inn på eiersiden.